Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Webinari o istraživačkom novinarstvu

Udruženje/udruga BH novinari u okviru projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” organizuje 4 radionice/webinara o istraživačkom novinarstvu za medijske djelatnike iz lokalnih medija, kao i za slobodne novinare.

 Cilj webinara je osnaživanje novinara/ki, urednika/ca u lokalnim medijima, te slobodnih novinara iz lokalnih zajednica za kreiranje i produciranje istraživačkih/analitičkih sadržaja, kako bi na taj način doprinijeli jačanju nezavisnog i slobodnog novinarstva u BiH. 

Webinar je zamišljen kao interaktivna online radionica, na  platformi Zoom, i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela koji će voditi Dragana Erjavec  i Zina Tandir Đelilović.

Teorijski dio obuhvata predavanja i diskusiju o tome šta je istraživačko novinarstvo, koji je društveni značaj istraživačkog novinarstva, koji se mediji u BiH bave istraživačkim novinarstvom, te da li je istraživačko novinarstvo rizičan posao.

Učesnici/ce će imati priliku da saznaju kako postati istraživački novinar, na koji način prepoznati da li je izvor pouzdan i da li su informacije tačne, te kako otkriti aferu i početi istraživačku priču.

Nakon teorijskog dijela, slijedi praktični dio za polaznike/ce, gdje će učesnici/e će iznijeti svoje ideje za istraživačku priču – objasniti koji je cilj priče, kako je zamislio svoje istraživanje, koja mu je polazna tačka za istraživanje, ko će mu biti sagovornici, kako planira doći do dokumentacije… Kako napisati istraživačku priču, kako razlučiti šta je najbitnije (od prikupljenih podataka i dokumenata) i što se treba objaviti.

Ukoliko ste zainteresovani za radionicu molimo Vas da popunite online prijavu: https://forms.gle/g7Wh31MeSQ9uP3H78, te da odaberete kog datuma želite da prisustvujete radionici:

-6. april (utorak) u 11:00-13:00

-9. april (petak) u 11:00-13:00

– 13. april (utorak) u 11:00-13:00

-16. april (petak) u 11:00-13:00

Dan-dva prije svake radionice, organizator će dostaviti materijale, kao i pristupne podatke za Zoom.

S poštovanjem,

BH novinari