Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Webinar solutions journalism – grant

Transitions organizuju webinar o novinarstvu orijentiranom na rješenja u četvrtak 04. 2. 2021. od 15:00 do 16:00 sati.

Uvodno predavanje je namijenjeno novinarima i freelancerima iz Bosne i Hercegovina, Češke, Slovačke, Poljske i Ukrajine koji se žele baviti ovim načinom izvještavanja, a naročito onima koji se planiraju prijaviti na grant za priče orijentirane na rješenja. Detalji o grantu bit će najavljeni tokom webinara.

Webinar će na engleskom jeziku voditi Jeremy Drunker i Lucie Černá iz organizacije Transitions. Tokom ovog webinara naučit ćete osnove novinarstva orijentiranog na rješenja (Solutions Journalism): Šta jeste – a šta nije solutions journalism? Kako da znam šta je dobro novinarstvo orijentirano na rješenja? Zašto da ovaj koncept uvedem u svoju praksu? Kako identifikovati potencijal za pripremu priče orijentirane rješenjima i kako pretvoriti “tradicionalnu” novinarsku priču u priču orijentiranu rješenjima?

Link za prijavu na webinar pronađite ovdje.

Treneri:

Jeremy Druker je izvršni direktor u češkoj organizaciji Transitions, koja je novinarstvu orijentiranom na rješenja dala centralno mjesto u svojoj uređivačkoj politici. Vodio je niz radionica o novinarstvu orijentiranom na rješenja širom Centralne i Istočne Evrope. Osnivač je i direktor crowdfunding platforme Press Start, koja pruža podršku novinarima u zemljama u kojima je onemogućeno slobodno izvještavanje. Jeremy je član Nadzornog odbora Češke nagrade za novinarstvo i saradnik Ashoka-e od 2010. godine.

Lucie Černá u organizaciji Transitions vodi program promocije novinarstva orijentiranog na rješenja u Centralnoj i Istočnoj Evrope i i koordiniše aktivnosti podrške novinarstvu orijentiranom na rješenja u više od deset zemalja. Ovom temom se bavi od 2017. godine, od kada je angažovana i kao trenerica i mentorica, pružajući podršku evropskim novinarima da ovaj koncept uvedu u svoju praksu. U oktobru 2019., Lucie je postala saradnik Solutions Journalism Network LEDE. Prije nego se pridružila organizaciji Transitions, bila je angažovana u organizacijama Ashoka i Greenpeace.

media.ba