Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

ProCredit Banka: Deset miliona eura za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike

ProCredit Banka je s Razvojnom Bankom Vijeća Europe (CEB) potpisala ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od deset miliona eura namijenjenih finansiranju i investicijama za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući ProCredit banci, malim i srednjim preduzećima i samostalnim privrednicima u BiH dostupna su sredstva za finansiranje i investicije preko fonda CEB-a.

Ukupno deset miliona eura biće dostupno za nesmetan nastavak poslovanja, modernizaciju proizvodnih linija, povećanje kapaciteta i srodne aktivnosti. Domaća privreda je trenutno nedvojbeno izložena izazovima, no postoje segmenti poslovanja koji su manje pogođeni i nastavljaju s investicijama uz pretpostavku normalizacije ekonomije i svog poslovanja u skorom roku.

Radi se, naime, o djelomičnom finansiranju projekata za produktivne investicije u domaćim malim i srednjim preduzećima kako bi se doprinijelo zadržavanju postojećih, ali i otvaranju novih stalnih i sezonskih radnih mjesta, što je jedino moguće pružanjem podrške krajnjim korisnicima kreditnih sredstava u cijeloj BiH.

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank, rekao je da je ova banka, kao institucija koja je od ranije prepoznata kao izuzetno posvećena privrednicima, malim i srednjim preduzećima, u direktnoj komunikaciji sa svim svojim klijentima u cilju zajedničkog definiranja njihovih potreba i rješavanju izazova u poslovanju u novonastaloj situaciji.

Zajedno sa svojim klijentima radimo na pronalasku adekvatnih olakšica, moratorija ili drugih mjera koje su im neophodne zbog otežanog poslovanja uslijed pandemije COVID-19. Mi smo, suštinski, banka sa stopostotnim njemačkim kapitalom, ali koja ne baštini samo njemački kapital, nego i njihovu sistematičnost u rješavanju problema, kao i posvećenost svakom pojedinačnom klijentu i njegovim potrebama. Upravo to je razlog, između ostalog, zašto smo s CEB-om potpisali ugovor o ovoj kreditnoj liniji“, zaključuje Salkanović i naglašava da su mala i srednja preduzeća kapilarna mreža privrede koja otvaraju nova radna mjesta i daju ključni doprinos ekonomijama u kojima posluju.

Nadalje, Salkanović naglašava da i službenici ProCredit Banke svakodnevno razmatraju i evaluiraju potrebe za dodatnim investicijskim finansiranjem iz navedene kreditne linije, jednako kako se to radi i s olakšicama na kreditna zaduženja za pravne subjekte i fizička lica.

Saradnja s CEB-om je važna za ProCredit Banku, kao finansijskom posredniku, radi pristupa dugoročnim finansijskim sredstvima, nemogućnosti kreditiranja obrtnog kapitala i investicija. Ova saradnja direktno utiče na bh. privredu jer omogućava održivost malog i srednjeg poduzetništva, odnosno očuvanje biznisa i radnih mjesta nosioca domaće ekonomije.

Izvor – Poslovne novine