Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Prezentacija studije „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao jedna od šest privrednih komora u okviru Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) poziva na prezentaciju studije „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu“ koja će se održati 27. maja 2021. godine, sa početkom u 10:00 časova

Na ovom onlajn događaju eksperti komora zapadnog Balkana zajedno sa Bečkim institutom za međunarodne ekonomske studije predstaviće publici glavne zaključke studije koji ukazuju da bi ekonomije zapadnog Balkana mogle imati koristi od promjena koje očekuju postpandemijski svijet na polju poslovanja najvećih globalnih lanaca proizvodnje i snabdjevanja na novim tržištima, uz neophodan nastavak unapređenja ekonomskog ambijenta Zapadnog Balkana.

Pojmovi poput „reshoring“, „near-shoring” and „onshoring” su u porastu, kako u medijima, tako i u akademskim krugovima, što odražava trenutni trend međunacionalnih kompanija da preispitaju svoje lance snabdevanja. Prekidi koje je donijela pandemija COVID-19 natjerali su kompanije da razmišljaju o povećanju otpornosti svoje proizvodnje na neočekivane okolnosti kroz diverzifikaciju snabdjevanja, kraće lance snabdjevanja, geografski bliže lokacije, veću proizvodnju kod kuće i povećanje zaliha. Studija je pokazala da će uslijed gore pomenutih razloga, sasvim izvjesno porasti zainteresovanost i potražnja za poslovanjem u zemljama i regionima bližim zapadnoj Evropi, upućujući da ovaj trend može proizvesti pozitivan efekat na poslovanje već prisutnih domaćih kompanija čak i da je u pitanju promjena manjih obima u poslovanju međunarodnih grupacija i lanaca.

Da bi se povećao potencijal u postpandemijskom svijetu, analiza studije pokazaće da bi ekonomije Zapadnog Balkana mogle imati koristi od maksimiziranja svojih jakih strana uz istovremeno minimiziranja svojih slabosti. Kroz anketiranje i analiziranje stavova kompanija i lanaca koji posluju na globalnom tržištu došlo se do zaključaka koji upućuju da građenje na konkurentskoj prednosti niskih troškova rada neće biti dovoljno za privlačenje većih investicija u budućnosti, i da bi usredsređivanje pažnje na kvalifikovanu radnu snagu, ulaganje u obrazovanje, obuku i modernizaciju obrazovnog sistema, kao i poboljšanje infrastrukture bilo korisno za privlačenje novih investitora.

Analiza takođe otkriva da unapređenje saradnje između domaćih i stranih kompanija ima potencijal da obezbjedi pozitivna tehnološka prelivanja i veze dobavljača sa domaćim kompanijama, što bi dalje donijelo višestruku korist lokalnim kompanijama. Pojačavanje regionalne saradnje takođe je korisno, kako za strane investitore, jer bi mogli da se snabdjevaju regionalno, tako i za lokalne kompanije, jer bi im to omogućilo saradnju sa stranim kompanijama.

Zajednička prezentacija studije “Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu” na koju pozivamo predstavnike poslovne zajednice, agencije za promociju investicija, kao i druge zainteresovane, ukazaće na širok dijapazon prilika koje proizlaze iz ove nove ekonomske stvarnosti.

Pozivamo Vas da nam se ovim povodom pridružite prezentaciji i registrujete putem sledećeg linka https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAocu-urT8oH9XKw8MTEWgL_8tzYeqf45kW. , kao i da u četvrtak 27. maja 2021. godine u 10 časova pored uključivanja na prezentaciju glavnih nalaza studije uzmete učešće u diskusiji koja će uslijediti na temu privlačenja stranih investicija i benefita koji će iz istih proisteći za domaće kompanije i regionalne lance snabdjevanja.

Za sva dodatna pitanja k0ntakt osoba je Belma Hasić, kontakt telefon: 033/ 566 221, e-mail: belma.hasic@komorabih.ba .

Poziv