Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Poslovna šansa metalopreradi, drvoprerađivačima i IT firmama – Objavljen poziv za pružanje tehničke podrške

U okviru projekta NOVALIS objavljen je javni poziv za pružanje tehničke (stručne) podrške zainteresovanim privrednim društvima iz kategorije MMSP u BiH u privatnom vlasništvu, s ciljem uvođenja inovacija u oblastima za koja MMSP izraze interes, javljaju iz banjalučke agencije Eda.

(Foto: Dobrovizcki/shutterstock.com)

Na ovaj javni poziv mogu da se prijave MMSP iz sljedećih sektora:

– metaloprerađivačka industrija,
– drvoprerađivačka industrija,
– sektor informacionih tehnologija (MMSP iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija mogu da učestvuju pod uslovom da razvijaju rješenja koja će se koristiti u sektorima metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije).

Aktivnosti koje predložе potencijalni korisnici u okviru ovog javnog poziva ne smiju da budu aktivnosti koje su finansirane iz drugih izvora.

Firme mogu da dobiju podršku u uvođenju inovacija u sljedećim oblastima:

– razvoj novih proizvoda više dodatne vrijednosti;
– optimizacija poslovnih procesa;
– digitalizacija u poslovanju (digitalizacija procesa, razvoj alata za onlajn promociju, prodaju i istraživanje).

Tehnička podrška će biti pružana tokom trajanja projekta, s tim da sve aktivnosti trebaju biti okončane do kraja decembra 2021.

O projektu

Projekat NOVALIS – Network of Value Adding Local Innovation Structures je usmjeren na unapređenje konkurentnosti izvozno-orijentisanih MMSP u sektorima metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije u BiH sa očekivanim pozitivnim uticajem na dodatnu vrijednost i zapošljavanje visoko kvalifikovane radne snage.

Planirano je da projekat rezultira uspostavljanjem funkcionalne regionalne inovacione mreže koja može da kreira inovacije više dodatne vrijednosti za mikro, mala i srednja preduzeća u sektorima metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije.
Za projekat NOVALIS, Evropska unija je izdvojila više od 277.000 EUR grantova u okviru projekta EU4Business, dok ukupna vrijednost projekta iznosi više od 346.000 EUR. Projekat će se implementirati do kraja 2021. godine od strane Agencije za razvoj preduzeća – Eda u partnerstvu sa preduzećima Spektra DMG, MasterWood, E-info i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.