Promocija turizma i prirodnih resursa

Promocija turizma i prirodnih resursa

Turizam i prirodni resursi

Općina Kakanj zauzima centralni položaj u Sarajevsko-zeničkoj kotlini, privredno najznačajnijem i najgušće naseljenom regionu BiH. Željezničkom prugom Doboj-Sarajevo-Ploče i magistralnim putem Sarajevo-Zenica-Doboj područje Kaknja je povezano sa svim krajevima zemlje, a preko njih sa Evropom i svijetom.

Općina Kakanj pokriva područje od oko 417 km2, koje naseljava 39.000 stanovnika. Područje je bogato ležištima kvalitetnog mrkog ugljena, što je omogućilo da se u Kaknju izgradi Termoelektrana koja je najveća u Bosni i Hercegovini.

U općini je razvijena i drvna industrija i proizvodnja cementa. Kakanj je danas jedan moderan, urbani grad u kome sve vrvi od života i ubrzanog tempa privrednog razvitka, ali koji je i pored toga zadržao bogatu kulturno-historijsku tradiciju i gostoljubivost svojih žitelja. Pored bogate kulturno-historijske baštine, općina Kakanj ima još mnogo toga zanimljivog i lijepog ponuditi svojim gostima.

Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1.144-1.200 n/m, nalazi se prelijepo izletište Ponijeri, koje je i zračna banja i planinsko izletište i zimsko odmaralište ali i lovačko polazište. U blizini protiču i kristalno čiste rijeke bogate ribom: Marošička, Mala rijeka, Trstionica, Ribnica i Bukovica.

Na području općine se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata od kafe-barova, preko restorana, do motela i hotela u kojima se gostima nude vrhunski specijaliteti domaće kuhinje, komforne sobe i brojni zabavni sadržaji.

Turističko izletište – PONIJERI –„VAZDUŠNA BANJA“

Dio Tajana kao nacionalnog spomenika prirode koji većim dijelom pripada  po svojim lokacijama Općini Zavidovići pripada izletište Ponijeri kao najatraktivnija lokacija posebno u zimskom periodu. Udaljeno je od Kaknja 20 km, nadmorska visina Ponijera je negdje oko 1000 m a kote okolo Ponijera su preko 1000 m. A to je naidealnije područje i visina za odmor i rekreaciju. Zrak je neobično čist i bogat kisikom. Značajno su udaljeni od zagađivača okoline. Prije šezdesetih godina to je bilo zemljoradničko zemljište za ukos trave i uzgoj stoke. Poslije II sv. rata na lokoaciji Ponijera – Vrheblje je bila planirana izgradnja bolnice za plućne bolesnike, ali mješanjem politike taj je projekat preseljen u Sarajevo.

Građenjem prvog puta, preko Kraljeve Sutjeske Ponijera se otvaraju za izletnike i počinje izgradnja vikend naselja. Prvo su lovci «prokrčili put» na ponijerima izgradnjom lovačke kučice i lovačkog doma, onda počinje izgradnja privatnih vikendica. Područje je idealno za lov srneće divljači a taj dio lovišta je ocijenjen sa «vrlo dobrom ocijenom» ili drugi bonitetni razred (od pet postojećih).

U riječicama ima dosta pastrmke, a na proplancima gljiva i šumskog voća. Svim ovim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko pa i širu regiju predstavljaju mjesto za odmor, relaksaciju i rekonvalenscenciju.U Ponijerima su vršena ispitivanja negdje iza drugog svijetskog rata bojenjem vode tamošnjih potoka. Voda koja ponire u središtu Ponijera, dokazano je, da se ta voda pojavljuje negdje na dnu Ponijera u obliku vrela.

Boriva riječica pritoka Trstionice je u stvari jedan krak te vode koja dotiče sa Ponijera. Četiri su puta od Kaknja kojima možemo doći na Ponijere. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica a četvrti najkraći negdje oko 20 km od Kaknja uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.Ski – liftom i skijaškom stazom u dužini od 950  Ponijeri  se uvrštavaju u naše jedine skijaške centre.